Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος στη Romfea.gr

...
Σεβασμιώτατε, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια αγωνία σε όλους τους Έλληνες. Πως ατενίζετε το μέλλον
Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία δεν θορυβούμεθα τόσο πολύ για την οικονομική κρίση διότι περάσαμε χειρότερα πράγματα, αφού η δεκαετία του 50 και του 60 ήταν πιο οδυνηρή για πολλούς λόγους.
Αυτοί που υποφέρουν είναι οι νεοέλληνες αλλά γενικά όλοι μας, ζούμε σε μια μέθη ευμάρειας και καταναλωτισμού, και όπως και εσείς κ. Πολυγένη γνωρίζετε η εποχή μας είναι υπερκαταναλωτική.
Όλες οι κυβερνήσεις πάντοτε μιλούσαν για κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά για πνευματικό εισόδημα δεν μιλούσε κανείς.
Η κρίση είναι πνευματική διότι χάλασε μέσα μας ο αληθινός άνθρωπος, γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα, διότι μερικοί θεωρούσαν ότι το κέντρο της πατρίδος ήταν αυτοί μόνο.
Επίσης τη χώρα μας έβλαψαν και τα ξενόφερτα μηνύματα όπως την νεολαία μας, και άρχισε μια ηθική κρίση η οποία σιγά – σιγά έφερνε αποτελέσματα σε όλους τους ρυθμούς της ζωής.
Φρονώ ότι η οικονομική κρίση είναι προϊόν μιας εσωτερικής πνευματική κρίσης, η οποία απογύμνωσε τον άνθρωπο δημιουργώντας μια κατάσταση καλοπέρασης και καλής ζωής.
Αν κρίνω την μεγάλη ανησυχία των ιατρών που βλέπουν τα παιδιά μας, να έχουν παχυσαρκία από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να έχουν πολλές ασθένειες που μερικές από αυτές είναι αδικαιολόγητες για την ηλικία τους.
Η ευμάρεια έχει δημιουργήσει κατάπτωση του αληθινού τρόπου ζωής, έχουμε δημιουργήσει μια ιδέα ότι όλα θα πάνε καλά και όσο μεθούσαμε κοσμικά αραιώναμε τον Θεό από την ζωή μας.
Δεν πρέπει πάντως να απελπιζόμαστε, γιατί εκείνος που παραχώρησε αυτή την δοκιμασία θα δώσει τον φωτισμό σε όλους, ότι μέσα από την Εκκλησία και την προσευχή θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου