Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Tο χάραγμα του αντίχριστου... ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ !!!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει  ιδιαίτερος λόγος για το χάραγμα του αντίχριστου. Μέσα στις διάφορες ερμηνείες έχουν ακουστεί περί τσιπ ή μέσω λέιζερ . Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί, είναι όμως αληθινές αυτές οι ερμηνείες και συνάδουν με το ορθόδοξο ήθος; Αυτό θα το δούμε μέσα από το βιβλίο του π. Βασιλείου Μπακογιάννη ( ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ; ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ). Ο συγγραφέας δίνει  μια πνευματική διάσταση στο θέμα, μια που  το βιβλίο της αποκαλύψεως , καθώς και όλη η Κ.Δ. έχει πολλά μεταφορικά στοιχεία.  
………Χάραγμα, δηλαδή, είναι η αμαρτία που γίνεται πάθος. Που χαράζει την ψυχή μας. Και την κυριεύει. «ΕΚΑΣΤΟΝ ΓΑΡ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΩΣΠΕΡ  ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΑ ΗΜΙΝ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ» (Κλήμης ο Αλεξανδρεύς Β.Ε.Π.τ.8, σελ. 341). Παίρνει συνεπώς το χάραγμα του αντίχριστου εκείνος που είναι δούλος της αμαρτίας. Που με τα έργα του έχει απαρνηθεί το Χριστό. Εκείνος που από τον θρόνο της ψυχής του εκθρόνισε τον Χριστό και ενθρόνισε πανηγυρικά τον Αντίχριστο!
·         «ΧΑΡΑΓΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΧΕΙΡΟΣ»
Χέρι είναι τα έργα μας. Η δεξιά είναι ένδειξη δυνάμεως. (Έξοδος ιε, 6). Έργα της δεξιάς χειρός είναι τα μεγάλα σαρκικά αμαρτήματα. Ιδιαίτερα η πορνεία ή η μοιχεία, που ιδιαίτερα ευχαριστούν τους δαίμονες. (Κλίμαξ, λόγος ιε, 32). Και όλος ιδιαιτέρως το αντίχριστο!
Συνεπώς παίρνει το χάραγμα στο χέρι, εκείνος που κάνει τα έργα του Αντιχρίστου!
·         «ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΥΤΩΝ»
Μέτωπο είναι η έδρα της νοήσεως. Μέτωπο ίσον φρόνημα. Αλλά πρώτα σφράγισμα στο χέρι, μετά στο μέτωπο. Γιατί τα έργα μας, παρόλο που προέρχονται από το μέτωπο –λογισμό- φτιάχνουν το φρόνημά μας. Πρώτα τα έργα, μετά το φρόνημα. Πρώτα η αμαρτία μετά η αθεΐα!
                Παίρνει το χάραγμα στο μέτωπο εκείνος που έχει νου – φρόνημα- διαβόλου!
               
                Αυτή είναι, λοιπόν, η  κατά πνεύμα εξήγηση του χωρίου που μιλάει για το χάραγμα. (Αποκάλυψη ιγ, 16). ………..
Οι ερμηνείες περί τσιπ ή λέιζερ έχουν έρθει από τον προτεσταντικό χώρο όπου βασιλεύει η ορθολογική ερμηνεία της Αγίας Γραφής, γι αυτό βρίσκονται και σε πλάνη. Συνεπαγωγηκά  του προτεσταντικού ορθολογικού πνεύματος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να κατανοήσουν τις πνευματικές διαστάσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όσο αφορά για την τρομοκρατία που εδρεύει  στον προτεσταντικό χώρο, εμάς δεν πρέπει να μας επηρεάζει.
Ο χριστιανός έχει πνευματικά αντανακλαστικά, μέσω της προσευχής.

Το ερώτημα είναι απλό, μήπως η πανουργία του διαβόλου μας κάνει να περιμένουμε το χάραγμα από μια συγκεκριμένη οδό και αυτός μπορεί να μας έχει σφραγίσει, μέσω της αντί-χριστης ζωής  που ζούμε;
               

1 σχόλιο:

  1. ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρονται από το βιβλίο. πιθανόν να είμαστε όλοι "χαραγμένοι" σύμφωνα με την πνευματική αυτή θεώρηση και φυσικά θα πρέπει να μετανοήσουμε και να μετανοούμε συνεχώς.

    παρ'όλ'αυτά δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο του υλικού χαράγματος, δηλαδή το χάραγμα - σφράγισμα που θα γίνει στο υλικό μέρος της ύπαρξής μας που είναι το σώμα μας.
    η τεχνολογία αυτή υπάρχει στις μέρες μας και φωτισμένοι άνθρωποι της Εκκλησίας μας, μας έχουν προειδοποιήσει για τον εφησυχασμό που θα προκύψει μέσα στην ίδια την Εκκλησία.
    αν διαβάσουμε τα "Σημεία των καιρών 666" του γέροντος Παϊσίου θα δούμε πόσο αναλυτικά περιγράφει αυτόν τον εφησυχασμό ο γέροντας.

    αυτή είναι απλά η προσωπική μου άποψη και σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να την εκφράσω στο μπλογκ σας.
    εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει όλους και να μας ενδυναμώνει στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή