Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάνυξη, λαμπρότητα και μηνύματα αγάπης στον Άγιο Γιάννη το Θεολόγο


Αθηναγόρας «Είναι ψεύτης εκείνος που λέει πως αγαπά τον Θεό, αλλά μισεί τον αδελφό του» 

Στιγμιότυπα από τις λατρευτικές εκδηλώσεις
  Ίσως να παίζει ρόλο η λαμπρή ιστορία της άλλοτε, Ιερής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ίσως το γεγονός, ότι ο μικρός Ναός και ο καλαίσθητος καταπράσινος περίβολός του , αποτελούν για την υποβαθμισμένη ομώνυμη συνοικία, όαση! Ίσως και τα δύο μαζί. Το βέβαιο είναι, ότι η ατμόσφαιρα σε κάθε εορτασμό της ενορίας, είναι κατανυκτική. Η ίδια ατμόσφαιρα επικράτησε και φέτος. 
Ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του συγγραφέα της αποκάλυψης και αγαπημένου μαθητή του Χριστού, έγινε με τη δέουσα λαμπρότητα και την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών, πιστών και επισήμων. Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στις εκκλησιαστικές εκδηλώσει, πρόσθεσε το γεγονός, ότι κατά την τελετή της περιφοράς, την ιερή εικόνα σήκωσαν στους ώμους τους, κληρικοί από άλλες ενορίες της πόλης. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα. Ακολούθησε η Λιτάνευση της ιερής Εικόνας κατά την οποία επικεφαλής τέθηκε, η Φιλαρμονική του Δήμου Άνω Λιοσίων.
 Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα και στους επίσημους προσκεκλημένους αμέσως μετά την περιφορά ο κ.κ. Αθηναγόρας, αφού τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους, τους υπενθύμισε, ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ήταν ο μαθητής που την ώρα της μαρτυρικής σταύρωσης Του, ο Χριστός τον επέλεξε ως προστάτη της μητέρας του. «Γύναι ιδού ο Υιός σου... Ιδού η μήτηρ σου». Καταλήγοντας δε το λόγο του, στάθηκε στην αξία της αλληλεγγύης και στις ανθρώπινες σχέσεις, για να επισημάνει με έμφαση, πως δεν είναι δυνατόν, κάποιος που ισχυρίζεται πως αγαπά τον Θεό, να μισεί τον αδελφό του… 
Ο Μητροπολίτης κλείνοντας, ζήτησε από τον κόσμο, να επισκεφθεί την έκθεση χειροποίητων έργων που έστησαν με μεράκι, τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες, του ιδρύματος αυτόνομης διαβίωσης Λίλιαν Βουδούρη, που εδρεύει στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη, όπερ και εγένετο, καθώς πολύς κόσμος έσπευσε να θαυμάσει την έκθεση των παιδιών. 
 Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, οπότε τελέσθηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα η ακολουθία του παρακλητικού κανόνος του Αγίου. Και του χρόνου!

 http://www.fylarhos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου