Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Βολές Ιερώνυμου κατά Γερμανίας στο Συμβούλιο των Εκκλησιών



 
Οι Έλληνες όχι μόνο «δεν είναι τεμπέληδες και απατεώνες» αλλά έχουν γίνει και τα πειραματόζωα της Ευρώπης, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με επιτελικά στελέχη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας. «Ποιμαίνω αυτόν τον λαό 44 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Δεν είναι λαός κλεφτών, ούτε λαός απατεώνων. Μία τέτοια παρουσίαση δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι εργατικοί, αξιοπρεπείς, με έναν πολιτισμό που θα τον ζήλευε κάθε κράτος και κάθε χώρα».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας ο κ. Ιερώνυμος διερωτήθηκε «εάν ο αγώνας γίνεται για μια Ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μια Ευρώπη της Γερμανίας;». Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αλλαγή προσανατολισμού που παρατηρούν πολλοί ότι σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα ήθελα», τόνισε, «να κάνουμε μια σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χθες και του σήμερα. Άλλωστε, είμαι ένας άνθρωπος που πίστεψα σε αυτό το σχήμα, ήθελα να προχωρήσει και το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Στα κείμενα των θεμελιωτών αυτής της ιδέας, γίνεται λόγος για αδελφοσύνη, για συνεργασία, για αλληλεγγύη. Που στα αλήθεια φαίνονται όλα αυτά;».

Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αφού καταδίκασε τα επεισόδια σε βάρος του Γερμανού Προξένου στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα σημείωσε όμως ότι: «στην αθλιότητα που υπάρχει σήμερα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό, όταν ακούγεται από τα Μ.Μ.Ε. ότι η Γερμανία κέρδισε ένα 1 δις 700 εκατομμύρια από την κρίση, τι θα κάνει αυτός ο λαός; Κι όταν μάλιστα κουβαλά και τις μνήμες από την Κατοχή…».

Ο Επίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας Χάινριχ Μπέντφορντ Στρόμ, από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες που φτάνουν στην Ευρώπη με τα ναζιστικά εμβλήματα στις πορείες, αλλά και τον τρόπο που ορισμένοι παρουσιάζουν την Καγκελάριο Μέρκελ να φέρει εμβλήματα του ναζιστικού παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου