NEW: ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Το σκήνωμα του σεβασμίου Γέροντος επισκόπου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου από το Νοσοκομείο Φλώρινας μεταφέρθηκε στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος όπου ετελέσθη η θεία Λειτουργία. Στην Ι.Μ. του Αγίου Αυγουστίνου εκκλησιαζόταν μετά την παραίτησή του κάθε Κυριακή ο Γέροντας, μέχρι και στις 1-8-2010, όπου μοίρασε αντίδωρο σ’ όλο το εκκλησίασμα.
ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ
ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-8-2010, ΚΑΙ ΩΡΑ 5 π.μ
Μια ζωή περιπετειώδεις δεν διαρκεί συνήθως πολύ. Σωματικές κακουχίες και ψυχικές θλίψεις καταβάλουν και ανθεκτικούς ανθρώπους και επισπεύδουν το τέλος.
Αυτό θα περίμενε ανθρωπίνως κανείς και για τον δούλο του Θεού Αυγουστίνο που είδε το φως του ηλίου στις αρχές του 20 αιώνα, το 1907.
Δεν πέρασε την ζωή του εν ανέση και γαλήνη.
Η ιστορική περίοδος που η θεία πρόνοια του όρισε να ζήση και να εργαστεί, η αγωγή της οποίας έτυχε από μικρός, οι οδηγοί τους οποίους ακολούθησε, η φυσιογνωμία που διαμόρφωσε, όλα συνέβαλαν στο να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο. Έτσι προερχόμενος από ευκατάστατη οικογένεια, προτίμησε να ζήσει φτωχός, προικισμένος με έκτακτα χαρίσματα και αριστούχος στις σπουδές, αρκέστηκε να εργάζεται ως απλοϊκός ιεροκήρυκας εν μέσω του λαού.
Ενώ η σύνεση υπαγόρευε να ασφαλίζεται, η φωνή της συνειδήσεως του επέβαλε να ριψοκινδυνεύει. Ενώ διέθετε προσόντα και γνωριμίες απεμπόλησε κεντρικές θέσεις και ηγάλλετω να περιφέρει το τίμιο ράσο ανά την ύπαιθρο. Ενώ ο εποικοδομητικός λόγος του τον έκανε θελκτικό και αποδεκτό σε όλους, εκείνος τόλμησε να χρησιμοποιήσει και λόγο ελεγκτικό που πλήθυνε τους εχθρούς του. Και όταν χωρίς να παρακαλέσει και σε προχωρημένη ηλικία εκκλήθει να γίνει επίσκοπος, δεν εκάθησε στον θρόνο να αναπαυθεί αλλά είδε το αξίωμα ως έπαλξη για κραταιοτέρους αγώνες. Εκκαλείτο να αποδείξει ότι αυτά που κήρυττε ως ελεύθερος σκοπευτής από της θέσεως του πρεσβυτέρου μπορεί να τα εφαρμόσει και φορτωμένος την ευθύνη του επισκόπου.
Ο γέροντας Αυγουστίνος (κατά κόσμον Ανδρέας) γεννήθηκε το 1907 στις Λεύκες της Πάρου και εξομολογήθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία οκτώ ετών. Ο κληρικός που αφόρισε το 1949 τον βασιλέα Παύλο, ο ιεράρχης που ξεγέλασε τον θάνατο το 1964, όταν οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» τον είχαν ξεγράψει και περίμεναν να πεθάνει, ο δεσπότης που αντιστάθηκε στη δημιουργία καζίνο, ο μητροπολίτης που το 1984 ακύρωσε τα καλλιστεία στο Αμύνταιο και αφόρισε πέντε κατοίκους του Ξινού Νερού επειδή συμμετείχαν στο καρναβάλι ντυμένοι παπάδες είναι ο ίδιος που το 1987 πρωταγωνίστησε στα συλλαλητήρια εναντίον του νόμου Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ το 1990, μέσω του περιοδικού «Σπίθα» που εκδίδει, ρωτά: «Κύριε Κωνσταντίνε Καραμανλή, είσαι μασόνος; Ναι ή όχι;». Μια ζωή στη δημοσιότητα και συνήθως πάντα προκαλώντας τα γεγονότα.
Ο γέροντας Αυγουστίνος Καντιώτης, μητροπολίτης Φλωρίνης, από το 1967 έως το 2000, οπότε και παραιτήθηκε σε ηλικία 92 ετών λόγω γήρατος, δεν έχει δικό του σπίτι. Το σπίτι όπου διαμένει με τους κληρικούς που τον διακονούν είναι της γυναικείας αδελφότητας «H Αγάπη», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1943 και είναι ο πνευματικός πατέρας τους. «Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν και ομολογούν την ανιδιοτελή προσφορά του πατρός Αυγουστίνου στην Εκκλησία και στο έθνος. Ο μαχητικός ιεροκήρυκας μητροπολίτης Αυγουστίνος κυνηγήθηκε από πολλούς, αλλά αγαπήθηκε από περισσότερους. Ολη η ζωή του είναι συνεχής αγώνας, ηρωικές πράξεις και θυσία. Ετσι τον γνωρίσαμε μεγάλοι και μικροί και έτσι θέλουμε να τον θυμόμαστε και στο μέλλον: παράδειγμα ηρωισμού και θυσίας» λέει στην «Espresso» κληρικός της μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1159161&pg=1