Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Φενγκ Σούι

Φενγκ Σούι:
Το ιεραποστολικό όχημα
της Κινέζικης μαντείας
της Ελένης Βασσάλου
θεολόγου

Φενγκ σούι σημαίνει «άνεμος και νερό». Έχει τις ρίζες του στο Ι Τσινγκ,[01] στον Ταοϊσμό, το Βουδισμό και τον Κουμφουκιανισμό[02] Το φενγκ σούι σταδιακά διαμορφώθηκε από τις λαϊκές μαγικοθρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές των σαμάνων, μάντεων, εξορκιστών και θεραπευτών, οι οποίοι έπαιρναν μηνύματα από τ’ άστρα, δίδασκαν τη λατρεία των καλών πνευμάτων, εξευμένιζαν τους ιδιότροπους θεούς, κατασκεύαζαν μαγικά φυλαχτά με την ελπίδα προστασίας από την καταστροφική ενέργεια των θεών, όριζαν το σωστό προσανατολισμό των ναών και των τάφων...
Όπως ο Ινδουισμός διείσδυσε στην Ευρώπη και την Αμερική μέσω της φιλοσοφίας, του διαλογισμού και των σωματικών ασκήσεων Γιόγκα, έτσι και η κινεζική μαντεία και φιλοσοφία διεκδικεί αυτή τη διείσδυση, εμφανίζοντας το φενγκ σούι ως την επιστήμη που αφορά τη ζωή, την τέχνη της διαρρύθμισης και διακόσμησης του χώρου κατοικίας και εργασίας, τη θεραπεία ασθενειών! Είναι όμως πασιφανές, ότι το φενγκ σούι ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη, η οποία με συγκεκριμένες και ορθολογιστικές μεθόδους, από ειδικούς επιστήμονες, ερευνά αυστηρώς καθορισμένα πεδία του επιστητού και καταλήγει σε συστηματικές και επαληθεύσιμες γνώσεις.

Το φενγκ σούι ταυτίζεται με τις αρχαίες[07] δεισιδαιμονίες, όπως ότι «ο κόσμος ήταν γεμάτος από πνεύματα και θεότητες καλές και κακές...
Τελικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσει κανείς, εξανεμίζεται η ελευθερία της σκέψεώς του! Οι ψυχικές του δυνάμεις εγκλωβίζονται στο φόβο, μήπως βρεθεί ο ίδιος, η οικογένεια ή η εργασία του υπό αρνητικές επιδράσεις. Προλήψεις και δεισιδαιμονίες προσδιορίζουν πλέον τις ενέργειές του, ενώ ξεκίνησε απλώς για έναν ξεχωριστό τρόπο αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Μάλιστα, για να μην γίνουν όλα αυτά αντιληπτά, διαπλέκονται με την ποίηση, το μύθο, το όνειρο, το συναίσθημα. Διαβάζουμε στο άρθρο «Αρχέτυποι συμβολισμοί για έναν ιερό κήπο»: «Πολλές παγκόσμιες αρχέγονες εικόνες εμφανίζονται στα όνειρα, στην τέχνη και στους κήπους, και μπορούμε να τα πλέξουμε σαν χρυσές κλωστές, για να υφάνουμε τους δικούς μας ιερούς χώρους. Επιλέξτε τις “κλωστές” εκείνες που πιστεύετε ότι διαθέτουν δύναμη και ενέργεια.


Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, Χανίων

και Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον
αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2010/08/blog-post_5931.html