ΌΑχμέτΝταβούτογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε την επεκτατική μεγαλομανία της χώρας του στο μεταφρασμένο στην ελληνική! βιβλίο του, «Το στρατηγικό βάθος. Ή διεθνής θέση της Τουρκίας». «Ό συγγραφέας θεωρείται εμπνευστής της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής της ισλαμικής κυβέρνησης, πού διέπεται από χίμαιρες και αλαζονεία και που αποσκοπεί στην αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας... ένα όνειρο πού συγκινεί την τουρκική ελίτ. Το βιβλίο είναι στο σύνολο του ουτοπικό. Ταυτίζει, και άλλες φορές μπερδεύει, το σημερινό τουρκικό κράτος με την Οθωμανική αυτοκρατορία και υποστηρίζει ότι ή σημερινή Τουρκία είναι συνέχεια και κληρονόμος της. Επομένως δικαιούται να ανακτήσει όλα τα εδάφη της, μαζί με τους λαούς πού τα κατοικούν, οι όποιοι μάλιστα πρέπει να είναι πρόθυμοι να ξαναγίνουν ευγνώμονες δούλοι της... Ό συγγραφέας θεωρεί ότι, όπου υπάρχουν Μουσουλμάνοι, ή Τουρκία πρέπει να επεμβαίνει. Μάλιστα, εξειδικεύει ανεξάρτητες χώρες ή επαρχίες τους, όπως ή Βοσνία, ή Αλβανία, ή Δυτική Θράκη, ή Β. Κύπρος, τα μουσουλμανικά κράτη τού Καυκάσου, τα όποια αποκαλεί Τουρκικές Δημοκρατίες! (σ.154)... Ή Τουρκία παρουσιάζεται ως προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τού διεθνούς δικαίου και ως συνεχώς αδικούμενη από τη διεθνή κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., την Ελλάδα κ.ά. Ό συγγραφέας τονίζει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο και αποκαλύπτει τα γνωστά σχέδια της για επέκταση στο Αιγαίο. Επιβεβαιώνει έτσι ότι όλες οι βλέψεις τους σε ό,τι άφορα τη χώρα μας είναι πάγιοι στρατηγικοί διαχρονικοί στόχοι τους»1.
Να υπενθυμίσουμε έδώ ότι οι στόχοι τους αυτοί διαχέονται και στα σχολικά τους βιβλία. Π.χ. το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού (σελ. 19) διδάσκει ότι «τα νησιά τού Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή... ή Χίος, ή Μυτιλήνη και ή Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας...» (σελ. 110), και άλλες παρόμοιες αυθαίρετες θεωρίες, όπως ότι «ό Ιωνικός πολιτισμός είναι έπιγέννημα τριών προγενέστερων πολιτισμών, εκείνων της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου και της Ανατολίας... ότι οι Έλληνες υποχωρώντας πυρπόλησαν τη Σμύρνη», κ.ά. Στους Τούρκους μαθητές διδάσκεται το μάθημα «κανονισμός διδασκαλίας γνώσεων εθνικής ασφάλειας» από αξιωματικούς του Υπουργείου Στρατιωτικών2.
Και όλα αυτά, τη στιγμή πού οι στοιχειώδεις γνώσεις της ιστορίας μας π.χ. για το 1821, το 1922 κλπ. υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται από τα σχολικά μας βιβλία, θα τολμούσε ποτέ ό Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας να πει, όχι να γράψει, κάτι σχετικό με τις αλύτρωτες πατρίδες, τις γενοκτονίες κλπ., μολονότι θα είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το πει; Είναι πλέον τού φανερού ότι οι υποχωρήσεις μας, οι άτολμοι ή ανύπαρκτοι διπλωματικοί μας χειρισμοί και προσπάθειες διεθνούς και όχι μόνο ενημέρωσης για τα εθνικά μας δίκαια ενισχύουν την επεκτατική στρατηγική πολιτική της Τουρκίας, ή οποία αποδεδειγμένα παραμένει αναλλοίωτη. Πάντα ή ίδια...
1. Π. Μποκοβός, τ. υπουργός, Έφημ. «Εστία» 20.8.2010.
2. Ν. Χοϊλεντάκης, Πρόεδρος Εφετών, Έφημ. «Εστία».
«Η Δράσις»Δεκέμβριος 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου